Yaptığı her işte öncü olmak, yenilikçilik, fark yaratmak ve yaratıcılık kurulduğu günden beri Boyner Grup’un en önemli değerleri arasındadır. 1990’lı yıllarda
bunu gerçekleştirmek için çalışanların eğitimine yatırım yapmak çok ama çok önemliydi. Ancak, o günlerde ne eğitim altyapısı ne de mevcut kitaplar geleceğe ışık verecek nitelikte ve yeterlilikte değildi.
İlk tohumlar, üst düzey yöneticilerin yurtdışı seyahatlerinde yönetim, perakendecilik ve kişisel gelişim alanında dünyada en çok okunan kitapları satın alarak ülkemize getirmeleriyle atılmaya başlandı. Önceleri kitapların önemli bölümleri şirket içinde Türkçe’ye çevrilip üst yönetime dağıtılıyordu. Grup’un ve Türkiye’nin çok hızlı büyüdüğü bu yıllarda kitapların içinden sadece önemli bölümlerin paylaşılması yeterli gelmedi. Seçilen kitapların Türkçe’ye çevrilmesine ve çalışanlara referans kitabı olarak dağıtılmasına karar verildi. Basımına karar verilen ilk kitaplar o kadar beğenildi ki okuyanlar bu kitapların herkes tarafından okunması gerektiğini dillendirmeye başladı.
Boyner Yayınları kitapları başlangıçta sadece Grup markalarının müşterilerine, Beymen ve o günkü adıyla Çarşı Mağazaları’nda satışa sunuldu(1998). Bunların arasından “Dünyadaki En Büyük Satıcı”, “Gelecek Zamanda Düşünmek” ve “Tongu Fu” öylesine yoğun istek aldı ki kitabevleri çok daha geniş kitlelere ulaştırmak için bu kitaplardan satın almak istedi. O günlerde Türkiye iş hayatı ve kişisel gelişim kitapları ile henüz tanışıyordu.
O günlerden bugüne Boyner Yayınları , vizyon geliştirme misyonuyla sadece çeviri kişisel gelişim ve iş hayatı kitapları yayınlıyor ; ve ilk kitabından günümüze hep daha iyiyi ve mükemmeli arayanların, dünyayla bağını sıkı tutmak isteyenlerin, iş hayatı ve kişisel gelişim kitabı meraklılarının ve akademisyenlerin hayatına dokunmaya ve önemli müracaat adreslerinden biri olmaya devam ediyor.
Gülşen Heper
Boyner Yayınları Koordinatörü
Gülşen Heper
Boyner Yayınları Koordinatörü
NOT: Merak edenler için; bazı çok sevilen kitaplarımızın yeni baskıları maalesef devam etmiyor, edemiyor. Web sitemiz vasıtasıyla bu kitapların da belirli sayfalarının PDF formatlarına ulaşabilirsiniz Tamamına ulaşmak isteyenleri ise önceden randevu alarak bir kahve ikramı eşilğinde ofisimizde okumaya davet ediyoruz.
Charles Handy, dünyanın önde gelen gurularındandır. İnsan kaynakları konusundaki yaklaşımları ve kitaplarıyla öne çıkıyor. Bu alandaki son trendlere dikkat çekerken, düşüncesini, “Fillerin devri kapandı, artık sıra pirelerde” değerlendirmesiyle ortaya koyuyor. Yeni ekonomi ile birlikte şirket yönetiminde her şeyin değiştiğini, bireyin ön plana çıktığını söylüyor. Handy, “Kontratlar artık bireysel olarak oyuncularla yapılıyor. Takımın tamamıyla değil” diyor. İş dünyasında sürekli “son trendlerden” bahsedilir. Şirket yönetiminde, pazarlamada, insan kaynakları yönetiminde sürekli yenilenen ve yükselen trendler vardır. Bu trendler, uzmanlarca ya da bilinen ismiyle “gurular” tarafından, zaman içinde, engin tecrübe ve birikimlerinden yola çıkarak ortaya koyulur. Ama guru olmak kolay değildir. Zaman ve çaba gerektirir. Dünya çapında tanınmak, ağzından çıkan her kelimenin binlerce dolar değer taşıması her yönetim uzmanının ya da profesörün harcı olamaz... Financial Times tarafından oluşturulan online yönetim bilgi hizmetleri sitesi FT Dynamo tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Charles Handy tüm zamanların en etkili ikinci yönetim düşünürüdür. Sıralamada efsanevi Peter Drucker’dan hemen sonra yer alıyor. Profesör Handy, petrol endüstrisinde bir süre çalıştıktan sonra London Business School’un Sloan Yönetim Programı’nın Direktörü oldu. İlk kitabı, “Understanding Organizations” (Organizasyonları Anlamak) 1976 yılında yayınladı. 1987 yılında yayınladığı çalışması “TheFuture of Ware” (İşin Geleceği) ile büyük ilgi topladı. Daha pek çok kitabı bulunan Handy, insan kaynakları yönetimi konusunda dünyanın en önemli gurusu olarak kabul görüyor.